Saturday 24 November 2012

Shrimp Dumplings / Ladu Udang

Selamat Tengahari,

Hari ini saya ingin berkongsi salah sejenis Dim Sum Hong Kong, iaitu Ladu Udang atau 'Shrimp Dumplings'. Makanan ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina. Menu ini merupakan makanan wajib apabila kita bersarapan di restoran Dim Sum seperti Char Siew Pau. Makanan ini merupakan menu asal dari Hong Kong.
Apa kata kita cuba memasak menu ini minggu ini?..Baik, Selamat Mencuba ya! =D




Bahan-bahan:

Inti:

600 gm udang dikupas dan deveined
2 sudu daripada pucuk buluh cincang
1 sudu besar daun bawang cincang (bahagian putih sahaja)
1 sudu kecil halia kisar halus
2 sudu besar minyak
3 sudu kecil kicap
2 sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
2 sudu kecil minyak bijan
4 sudu kanji ubi, kanji kentang, atau kanji jagung
Satu melontarkan lada putih

Pembungkus:

1 ½ cawan kanji gandum, ditambah tambahan untuk menguli
2 sudu besar kanji ubi kayu
1 cawan air mendidih
1 sudu besar minyak

ATAU

Satu beg tepung pembungkus Har Gow

Untuk inti:

Halus tetel udang dan tambahkan semua bahan-bahan untuk pengisian.

Campurkan sehingga semuanya sebati dan campuran hampir mempunyai rasa anjal. Ketepikan dan letakkan di dalam peti sejuk selama 2 jam.

Bagi pembalut:

Tiada malu dalam membeli beg Har Gow pembungkus tepung. Anda masih perlu untuk melakukan kerja-kerja menguli dan mengeluarkannya dan mereka rasa sempurna baik. Anda harus dapat mencari Har Gow pembungkus tepung di kedai-kedai runcit yang paling Asia.

Jika anda mahu membuat anda sendiri, di sini adalah arahan:

Dalam mangkuk besar digabungkan kanji gandum dan kanji ubi kayu bersama-sama.

Buat lubang di bulatan mangkuk dan tuangkan air panas.

Tambah lemak dan menggabungkan sehingga bola doh mula terbentuk.

Pindahkan adunan ke dalam permukaan yg berupa serbuk dan uli hingga doh licin.

Bahagikan doh kepada 3 keping dan membentuk ke dalam bentuk silinder. Tutup dengan tuala lembap atau lampin dan biarkan ia rehat selama kira-kira 15 minit.

Selepas 15 minit mengurangkan silinder ke dalam 1 inci diameter dan kira-kira keping suku inci tebal.

Roll doh menjadi kepingan bulat.

Anda boleh membuat pembalut 1 atau 2 jam sebelum anda memerlukannya. Hanya ingat untuk menutup ia dengan tuala lembap atau lampin.

Membalut ladu:

1. Mula dengan mengambil pengisian anda dan meletakkannya di tengah-tengah.

2. Lipatan sebelah hadapan yang dumpling. Bawa bahagian belakang ke hadapan dan memeteraikannya dengan hadapan. Gunakan air untuk melekatkan ladu anda.

3. Ulangi langkah 1 dan 2 untuk ladu seterusnya.

Memasak dan membekukan ladu:

1. Sebelum anda stim ladu udang anda, garis pengukus anda atau plat dengan kubis Nappa atau potongan keping lobak.

2. Jika anda menggunakan kubis Nappa, secara ringkas memasak kubis dalam air supaya ia akan meletakkan rata di atas pengukus.

3. Letakkan ladu pada pengukus dibarisi dan masak selama kira-kira 10 minit.

Jika anda membekukan ladu, tepung gandum lembaran penaik dan berhati-hati meletakkan ladu di atasnya.

4. Letakkan dalam peti sejuk. Setelah ladu keras dan beku, anda boleh memindahkan ia ke dalam beg ziploc.

5. Apabila memasak ladu beku, ingat mereka mengambil sedikit lebih lama daripada yang segar.

6. Ini bantal sedikit berair kebaikan yang terbaik dihidangkan panas dengan sampingan kicap atau cuka merah.

By Christine Wong

Lotus Root Soup

Selamat Tengahari,

Kita pernah rasa pelbagai jenis sup, betul atau tidak?..Tetapi, pernah atau tidak kita masak sup 'lotus root' ini?? Sebenarnya, sup orang Cina ini merupakan sup yang boleh menyihatkan badan..! Anda tidak tahu kan?..sup ini boleh menghilangkan panas di dalam badan anda ya..kalau minum 3 kali dalam seminggu, anda akan kelihatan lebih bermaya dan lebih sihat!..Sup ini merupakan sup kegemaran saya dan mama saya selalu masak untuk saya. Inilah sebabnya saya kongsikan resepi ini untuk kesihatan anda semua..hehe =D

Selepas banyak meminta sekeliling, saya belajar bahawa ini adalah ramuan rahsia bahawa tukang masak Kantonis menggunakannya apabila mereka membuat sup mereka. Orang Kantonis, terutama orang-orang di Hong Kong, yang terkenal untuk merebus sup sangat lazat ini.

Selamat mencuba dan jangan lupa berkongsi pandangan anda selepas mencuba!






Bahan-bahan:

 500 gm tulang rusuk daging lembu/ayam yang tanpa lemak
500 gm akar teratai
2 biji madu kurma kering
8-10 biji kurma merah kering
6 cawan air
Garam secukup rasa

kaedah:

1. Potong tulang rusuk menjadi panjang pendek dan ketepikan.
2. Mengelupas kulit akar teratai dan potong menjadi kepingan.
3. Rendamkan tarikh madu kering dan kurma merah kering dalam air panas selama 5 minit.
4. Bawa periuk air mendidih dan menambah semua bahan.
5. Tutup periuk dan renehkan selama 1 jam atau sehingga masak.
6. Tambah garam secukup rasa.

By Christine Wong

Char Siew Pau

Selamat Tengahari,

Selalu atau tidak kita makan pau? Selalu kan?.. Tetapi, adakah kita boleh buat pau sendiri?..Bagi saya, saya tidak dapat menghasilkan pau yang sedap tanpa resepi ini. Apa kata anda? Char Siew Pau ini adalah asal dari negara China. Menu ini merupakan makanan dari zaman-zaman dulu lagi. Ia mempunyai sejarah yang beratus-ratus tahun sudah. Pau ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina untuk sarapan. Ia merupakan menu utama apabila bersarapan di kedai ataupun restoran dim sum. Tanpa char siew pau ini, maka tidak sah kita bersarapan di restoran dim sum. Untuk menjadikan pau ini kepada pau yang Halal, resepi ini menggunakan daging ayam sebagai bahan utama ya..ataupun ada yang mahu guna daging lembu bagi menggantikan daging ayam pun boleh. Sekiranya berjaya, jangan lupa 'share' ya!! =D

Marilah kita cuba bersama-sama menghasilkan pau yang sedap ini. Selamat mencuba!
Sekian, Terima Kasih.




Membuat 16 ban

Bahan-bahan untuk doh:

8g instant yis kering
160ml air suam
½ sudu putih cuka atau jus lemon (optional) 280g rendah protein tepung aka hong kong tepung
Gandum kanji 100g
Gula ising 90g
30g minyak haiwan atau minyak sayur-sayuran
10g serbuk penaik
10ml air sejuk

Inti:

A
250g daging ayam, didadu
½ sudu besar minyak masak
1 sudu kecil gula *
1 bawang kecil, dipotong dadu
1 sudu besar sos tiram *
1 sudu besar kicap *
1 sudu kecil. minyak bijan
1-2 titis pewarna makanan merah (pilihan)

B
150 ml air
1 ½ sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa

Kaedah:

Inti:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang untuk 1 hingga 2 minit. Tambah dalam semua bahan-bahan lain, tumis selama 1 minit.
2. Campurkan air bersama-sama dengan tepung jagung, menambah campuran ke dalam kuali dan kacau rata. Mereneh sehingga kuah adalah melekit.
3. Angkat dan pindah ke pinggan serta biarkan sejuk.
4. Bahagikan pengisian kepada 16 bahagian jika diingini, diketepikan untuk kegunaan kemudian.

Ban:

1. Ayak bersama tepung dan gula aising. Place diayak campuran tepung dalam mangkuk besar dan membuat perigi di tengah-tengah.
2. Isikan dengan baik dengan air suam, cuka dan yis. Gunakan spatula, perlahan-lahan mengacau air untuk membubarkan yis kemudian perlahan-lahan membawa bersama campuran tepung.
3. Tambah minyak dan menguli selama 10-15 minit sehingga terbentuk doh lembut. Ia harus licin di permukaan.
4. Cover doh dengan kain lembap dan biarkan ia naik selama 30 minit atau sehingga ia adalah dua kali ganda pada saiznya.
5. Larutkan serbuk penaik di dalam air sejuk, taburkan ke atas doh dan menguli sehingga sebati. Bahagikan doh kepada 16 bahagian yang sama dan meleperkan dengan rolling pin untuk membuat 3" bulatan. Kemudian letakkan sudu timbunan mengisi di tengah-tengah doh, balut dan lipatan untuk mengelak. Letakkan di atas 1.5 "kertas kertas persegi, mengelak bahagian sehingga.
6. Susun ban ke dalam pengukus, meninggalkan kira-kira 1'' jarak di antara ban. Semburan air kabus atas roti, dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan pada suhu haba yang tinggi selama 12 minit. Keluarkan roti dari pengukus dan sejuk pada rak untuk mencegah bawah basah.

Nota:

1. Jika sanggul yang lebih besar diingini, bahagikan doh kepada 12 bahagian sama dalam langkah 5.
2. Tidak ada keperluan untuk berehat doh selepas menambah baking powder, tetapi jika masa yang dibenarkan, berehat selama 10 minit atau lebih untuk mendapatkan lebih lembut ban.
3. Menambah beberapa titik cuka ke dalam air mengukus akan menghasilkan roti putih, tetapi ini adalah pilihan.
4. Pengukus mesti dipanaskan selainnya bun tidak akan meningkat kepada kelantangan kerana ia sepatutnya.
5. Semburkan permukaan bun dengan kabus air membantu untuk menghasilkan roti dengan permukaan licin selepas dikukus.
6. JANGAN buka tudung semasa proses mengukus.
7. Jika terdapat tompok kekuningan pada roti kukus, ia bermakna baking powder tidak dibubarkan sepenuhnya.

By Christine Wong.

Menu minggu ini ~ set Hidangan Melayu~

Termangu-mangu... dok pikir-pikir.. mana la idea tak kunjung tiba ni nak update blog masak-memasak untuk  minggu niiii.... hurmphhh..dah kering kot idea. Habis di perah untuk karang ayat tesissss kottt.. kononnya la kan!! :) . Hiiiihii... Okeilah... diringkaskan cerita, minggu ni geng lada cengek telah menyediakan 3 menu istimewa set hidangan Melayu iaitu DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI, TAUHU SUMBAT+KUAH KACANG dan KERABU KACANG BOTOL+TAUGEH.. memang menjilat jari lah sape-sape makan masakan kami pada minggu ni.. perasanlah sangat kann!!!hihi...  nak tau apa resepi rahsia sampai boleh menjilat jari tu... okei jom.. Lihat dibawah ini resepinya.. :)

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI

220g Daging batang pinang
*15g Cili Padi
*5g Kunyit Hidup
*2g Bawang Putih
*5g Bawang Merah
1 batang serai dititik
2 keping asam keping
*bahan-bahan yang ditumbuk/dikisar
Cara-caranya adalah:
1. Daging dibersihkan kemudian direbus hingga empuk. Kemudian bakar didalam oven selama 5minit menggunakan suhu 200C.
2. Setelah daging dibakar, hiris nipis-nipis daging tersebut.
3.Kemudian, tumiskan bahan-bahan yang bertanda *sehigga naik bau.
4.Dengan api yang perlahan, masukkan santan dan secawan air. Setelah kuah agak mendidih, masukkan daging salai dan asam gelugur. Masukkan juga garam secukup rasa. 
5.Pastikan masakan sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak. Kacau dan terus kacau sehingga masak yer.. :)
TAUHU SUMBAT+KUAH KACANG

3 keping tauhu
95g timun~dihiris jejari
70g lobak merah~dihiris jejari
85g sengkuang~dihiris jejari

KUAH KACANG

145g kacang tanah~goreng tanpa minyak
*7g cili kering
*5g belacan
*5g bawang putih
*10g bawang merah
125ml santan
30ml asam jawa
125ml air
1/2 tsp garam
1tsp gula
30ml minyak masak
*dikisar/ditumbuk
Cara-caranya adalah:
1.Tauhu dibasuh sekali lalu di bawah air. Kemudian lap kering menggunakan tisu dapur.(supaya tidak meletup bila digoreng). Lepas tu, bolehlah digoreng hingga kekuningan dan diangkat serta tos kan dahulu.
2.Apabila tauhu sudah sejuk, potong menyerong (segitiga) dan hiriskan sedikit dipermukaan tengah perut tauhu tersebut.
3.Lepas tu, bolehlah dimasukkan sayur-sayuran yang dihiris jejari tu... :)

KUAH KACANG:
1.Goreng kacang tanah sehingga garing tanpa menggunakan minyak.
2.Setelah garing, biarkan sejuk kemudian tampi kacang tanah tersebut untuk buang kulit. 
3.Kemudian, kacang tanah ditumbuk/ dikisar kepada 3 bahagian. Kasar,sederhana halus dan halus.
4.Tumiskan bahan-bahan yang bertanda * sehingga garing. Kemudian masukkan kacang dan sedikit air asam jawa. Kacau sehingga sebati.
5.Kemudian masukkan santan dan masak menggunakan api yang sederhana perlahan sehingga pekat dan perasakan dengan garam dan gula.
6.Masak sehingga kuah kacang terbit minyak dari santan tadi.Pastikan kuah kacang sentiasa dikacau.


KERABU KACANG BOTOL & TAUGEH

50g kacang botol~hiris nipis
50g taugeh~dicelur
50g kelapa parut
80g bawang besar
55g limau nipis
garam & gula ~ secukup rasa

bahan dikisar/tumbuk
20g cili merah
35g bawang merah
20g udang kering
5g kunyit
Cara-caranya adalah:
1.Masukkan bahan mesin, kelapa dan garam dalam kuali. Kacau sehingga agak garing.
2.Tutup api dan masukkan semua bahan sayuran, gula dan jus asam limau. Kacau rata.

Okeii... da siap untuk ketiga-tiga resepi. selamat mencuba yerrr!!! :)

by: Akma Yasim

Wednesday 21 November 2012

Masak memasak...

Menu untuk minggu ini adalah :

  • DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API
  • KERABU KACANG BOTOL DAN TAUGEH
  • TAUHU SUMBAT DAN KUAH KACANG


Inilah hasil hidangan kami pada hari ini...





by: hafizah hashim

Wednesday 14 November 2012

Teochew Braised Duck

Selamat Pagi!!!

Saya ingin berkongsi satu resipi kini kegemaran keluarga saya. Ia sering disajikan di Tahun Baru Cina serta untuk makan setiap hari. Walaupun ini adalah asasnya hidangan Teochew (atau Chaozhou), penambahan serai dan lengkuas adalah sangat Asia Tenggara. Kemanisan itik jauh berbeza dengan sos mencelup, mengakibatkan sensasi manis-masam di dalam mulut anda.
Marilah kita cuba menyediakan hidangan ini untuk ahli keluarga kita. Selamat Mencuba! =D




Masa: 1 1/2 hingga 2 jam (30 minit yang aktif)
Membuat: 4-6 hidangan sebagai sebahagian daripada keluarga gaya makan pelbagai menu

Bahan-bahan:

2 sudu laut atau garam halal, dibahagikan
4 - itik 5-paun, dibilas dan menepuk kering dengan tuala kertas
2 cawan air, ditambah lagi seperti yang diperlukan
1/2 cawan kicap pekat
2 batang berisi serai, dipotong dan separuh
Sekeping  1-inci lengkuas segar, dikisar
1 sudu besar gula
4 ulas keseluruhan
4 bunga lawang buah
Dua 2 inci kulit kayu manis
1 sudu kecil lada hitam
Cili Sos Limau Mencelup (seperti resipi berikut)

Kaedah:

Gosok 1 sudu ½ garam sekata di seluruh itik, termasuk di dalam rongga.

Dalam kuali yang besar atau ketuhar Belanda (atau mana-mana kuali/ketuhar yang cukup besar untuk memegang keseluruhan itik), gaul bersama air, kicap, serai, lengkuas, gula, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, lada dan garam baki. Masak hingga mendidih.

Mengurangkan haba kepada sederhana rendah. Perlahan-lahan menurunkan itik ke dalam kuali. Cecair hendaklah sampai separuh daripada itik. Sekiranya, air berkurang tambahan air.

Untuk 20 minit pertama, menyiramkan itik dengan cecair setiap 5 minit atau sehingga warna sekata. Tutup dan reneh selama 40-60 minit lagi atau sehingga daging adalah mudah diasingkan dari tulangnya, Memusing itik ketika ia setengah memasak. Jika sos kelihatan seperti kering, menambah lebih banyak air, ¼ cawan setiap kali.

Jumlah masa memasak perlu 1 hingga 1 ½ jam. Untuk memeriksa kemasakan itik, cucuk bahagian paha itik dengan penyepit. Jika jus itik jernih maka itik masak. Ataupun, gunakan termometer daging untuk memeriksa jika suhu dalaman telah mencapai 165 darjah F.

Matikan api dan meninggalkan itik direndam dalam sos untuk satu jam lagi jika dikehendaki.

Potong itik ke dalam kepingan dan menyusunkan ke dalam pingan hidangan. Buang lemak dari permukaan sos, dan menuangkan sos ke atas itik. Hidangkan dengan nasi dikukus segar dan sos mencelup.

Cili Sos Limau Mencelup

Masa: 15 minit
Menjadikan: Mengenai 1/2 cawan

4 ulas bawang putih
2 panjang, segar cili merah (seperti Belanda atau Fresno), atau 2 sudu disediakan pes cili
8 sudu besar jus limau utama (daripada 8 limau kecil)
Garam

Tumbuk bawang putih dan cili sehingga bentuk pes kasar. Tambah jus limau dan garam secukup rasa dan gaul rata.


By: Christine Wong

Bebola Udang / Udang Goreng dengan Kulit Wonton

Selamat Pagi kepada satu Malaysia,

Pada pagi ini, saya ingin berkongsi sejenis menu appetizer atau pembuka selera. Menu ini merupakan sejenis makanan yang ranggup. Ia merupakan makanan yang amat disukai oleh kaum Cina. Adakah ia diminati oleh kaum yang lain juga? Belum cuba belum tahu, sudah cuba hari-hari mahu, betul kan?..Baik, selamat mencuba dan ingat berkongsi dengan kawan-kawan yang lain ya!!

Happy Deepavali !! =D



Bahan-bahan:

1 paun udang mentah (buang cengkerang dan sisa buangan)
1 sudu teh garam (atau sos ikan)
1 sudu kecil gula
1 sudu besar kanji jagung
1 putih telur, dipukul perlahan
1/2 sudu minyak bijan
1 sudu besar minyak
Satu sengkang beberapa serbuk lada putih
Sedikit kulit Wonton

Kaedah:

1. Nyahbeku, buang cengkerang dan sisa buangan udang. Tepikan udang tersebut.
2. Dalam memproses makanan ini, pukul putih telur sehingga berbuih dan kemudian tambahkan udang mentah dan perasa. Kisar sehingga bahan-bahan yang membentuk belacan.
3. Potong kulit Wonton menjadi jalur kecil dan meletakkan mereka di atas permukaan yang rata.
4. Basahkan tangan anda dan membentuk belacan ke bola (sedikit lebih kecil daripada bola ping pong) dan menggulung bola udang pada kulit Wonton. Pastikan bahawa  kulit Wonton membalut udang bola dengan sekata.
5. Goreng bebola udang dalam kuali yang mendalam sehingga ia berwarna perang keemasan. Angkat dan hidangkan panas dengan sos beberapa cili manis Thai atau sos cili kegemaran anda.

By: Christine Wong

Sunday 11 November 2012

Ketam bercili

Salam mesra untuk semua...hari ni kita masak makanan laut pulak..saya suka makan ketam sebenarnya...Oleh itu, saya pun masak la..Selain kita boleh masak lemak cili api ketam dan buat sup ketam, menu lain yang patut dicuba adalah ketam bercili kat bawah ni la...resepinya mudah dan cepat...


KETAM BERCILI...



Resepi:
6 ekor ketam
10 biji cili kering *
1biji bawang besar*                  * semua bahan dikisar halus.
1 biji bawang putih*
1/2 inci halia *
1 batang serai – dititik

Cara-cara memasak:
1.      Bersihkan ketam dan goreng sehingga kekuningan.
2.      Minyak bekas goreng ketam tadi, tumiskan serai yang dititik kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar.
3.      Masak sambal sehingga naik minyak, masukkan gula dan garam.
4.      Akhir sekali, gaulkan ketam yang digoreng tadi bersama sambal yang telah masak.
5.      Siap dihidangkan.

P/S : Memasak ini sungguh menyeronokkan…selamat mencuba..:-)


By : Hafizah Hashim







Masakan kami minggu 7.....


Assalamualaikum....

Haiiiiii.... entry kali ni saya nak cita pasal pulut panggang a.k.a pulut lepo dan talam berlauk a.k.a pizza Malaysia.. Boring kan cuti-cuti gini. Teman-teman pon takdak. Jadi lebih baiklah saya mengupdate blog selagiadarasa.blogspot.com ni kan.. Okeilah... minggu lepas kumpulan kami telah menyediakan juadah kuih pedas/ savouri yang telah saya nyatakan kat atas tu.. kenapa  kuih talam berlauk saya panggil pizza Malaysia?? sebab macam pizza kan..heheee.. taruk lauk banyak-banyak kat atas kuih tu .. sebijik cam pizza..tu pandangan mata saya la.. pulut lepo plak orang klate yang panggil pulut panggang tu pulut lepo.. kenapa panggil pulut lepo tak tau la plak saya kenapa.. :) okeilah.. kat bawah tu saya tunjukkan gmbar hasil masakan kami bertiga... :)

talam berlauk a.k.a piza malaysia
pulut panggang yang tak nmpak d panggang pon..kikii..






Resepinyaaaaa.....

Pulut panggang

Inti/ serunding ikan
3 ekor ikan kembung ~ direbus terlebih dahulu
*1 cm lengkuas
*1cm kunyit
*3 ulas bawang merah
*1 ulas bawang putih
*2 batang serai
*2 biji cili  merah
*2 biji cili kering
*1tsp ketumbar
*1tsp jintan manis
125ml santan pekat

pulut
300 gm beras pulut
250 ml santan cair
2tsp garam
daun pisang~ layur atas api

Cara-caranya ialah....
inti
Rebus ikan... bahan-bahan yang bertanda * ditumbuk/di kisar. lumat bahan-bahan tersebut masukkan  ikan rebus(isi ikan je...tulang tak perlu.. :D).. tumbuk/kisar sampai semuanya dah lumat.
tumis bahan kisar sampai naik bau. kemudian masukkan santan pekat. nampak je agak kering boleh lah
ditutup api...

pulut
pulut direndam semalaman.. selepas cuci bersih pulut tersebut.. kukus pusingan pertama dalam masa 30minit.
kemudian angkat gaul dengan santan cair yang telah dimasukkan dengan garam. pastu kukus lagi smpai masak... sejukkan.. bolehlah dibungkus dengan daun pisang yang telah dilayur. kemudian bolehlah dibakar. nampak masak bolehlah di angkat dan dihidangkan... :).. makan panas-panas pon boleyyy.. ^_^

entry seterusnya saya akan kongsi resepi talam berlauk a.k.a pizza Malaysia.. tunggu....!!!


By : Akma Yasim.


Saturday 10 November 2012

Talam berlauk dan Pulut panggang

Salam 1 Malaysia untuk semua.... minggu ini untuk kelas amali benda penting yang kena ada adalah pengukus..

Pengukus ajaib rahsia resepi kumpulan kami...tukang masak tu pun penting...




 Inilah hidangan kami pada minggu ni..


 


RESEPI TALAM BERLAUK

Bahan –bahan (Porsi : 2 orang)
Bahan untuk inti :
Daging kisar                                        200g
Ubi kentang (potong dadu)                  2biji
Bawang besar ( dikisar)                      1biji
Rempah kari daging                            1 paket
Lobak merah (diparut)                        1 batang
Garam                                                secukup rasa
Minyak masak                                     1sb
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
Bawang goreng                                   secukupnya
Cili merah (dihiris)                               2 tangkai
Sos tomato                                          1 ½ sb
Sos cili                                                 1 ½ sb

Bahan untuk Talam :
Tepung gandum                                   1 cawan
Tepung jagung                                     3sb
Santan                                                 3 cawan
Garam                                                  1sk
Telur                                                    1biji


LANGKAH PENYEDIAAN
Untuk inti :
1.      Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
2.      Masukkan rempah kari dan masak hingga wangi.
3.      Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
4.      Biarkan sehingga semuanya masak empuk.


Untuk talam :
1.      Campurkan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan tapis. Panaskan kukusan.
2.      Sapu rata Loyang dengan minyak masak.
3.      Tuang adunan ke dalam Loyang dan kukus selama ½ jam.
4.   Keluarkan Loyang dari kukusan dan biarkan sejuk kemudian tabur inti, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.


 



 By : Hafizah Hashim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...