Friday 10 April 2020

Resepi Nasi Ayam Panggang
Kuantiti: 4 orang

Nasi Ayam
Bahan A:
Bawang putih - 4 ulas
Halia - 1cm

Bahan B:
Butter - 1/2 ketul
Daun Parsley kering - 1 sudu teh (optional)
Beras - 2.5 cawan
Air - 3.75 cawan
Garam - 1 sudu teh (ikut rasa masing-masing)
Stok ayam - 1 sudu teh
Daun pandan - optional

Cara penyediaan:
  1. Cincang semua bahan.
  2. Tumis bahan A dengan menggunakan butter dalam periuk nasi sehingga naik bau.
  3. Masukkan beras, air, daun parsley kering, garam, stok ayam dan gaul.
  4. Boleh dihidangkan setelah masak.

Ayam Panggang
Bahan:
Ayam - 1/2 ekor
Serbuk cili - 1 sudu besar
Serbuk kari -1 sudu besar
Garam - 1 sudu teh
Minyak masak - 1 sudu besar (guna air fryer)

Cara penyediaan:
  1. Perapkan ayam selama 30 minit.
  2. Bakar dengan menggunakan oven atau air fryer selama 20 minit dengan suhu 200 darjah celsius.

Cili Nasi Ayam
Bahan:
Cili Thai - 10 biji
Bawang putih - 5 ulas
Halia - 1 cm
Stok ayam - 1 sudu teh
Garam - 1 sudu teh
Gula - 1/2 sudu teh
Air masak - 50ml (ikut kesesuaian)

Cara penyediaan:
  1. Kisar semua bahan dengan menggunakan pengisar.
  2. Siap dihidangkan.

Sayur (Garnishing)
Bahan:
Timun - 1 batang
Tomato - 2 biji
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 ulas
Garam - 1/4 sudu teh

Cara penyediaan:
  1. Potong timun, tomato dan bawang besar mengikut bentuk yang disukai.
  2. Tumiskan bawang yang telah dicincang sehingga naik bau.
  3. Masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong dan sauté.
  4. Sedia dihidangkan bersama nasi dan ayam panggang serta cili yang pedas itu.

Selamat mencuba!
Disediakan oleh Christine Wong

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...