Selamat Pagi kepada satu Malaysia,
Pada pagi ini, saya ingin berkongsi sejenis menu appetizer atau pembuka selera. Menu ini merupakan sejenis makanan yang ranggup. Ia merupakan makanan yang amat disukai oleh kaum Cina. Adakah ia diminati oleh kaum yang lain juga? Belum cuba belum tahu, sudah cuba hari-hari mahu, betul kan?..Baik, selamat mencuba dan ingat berkongsi dengan kawan-kawan yang lain ya!!
Happy Deepavali !! =D
Bahan-bahan:
1 paun udang mentah (buang cengkerang dan sisa buangan)
1 sudu teh garam (atau sos ikan)
1 sudu kecil gula
1 sudu besar kanji jagung
1 putih telur, dipukul perlahan
1/2 sudu minyak bijan
1 sudu besar minyak
Satu sengkang beberapa serbuk lada putih
Sedikit kulit Wonton
Kaedah:
1. Nyahbeku, buang cengkerang dan sisa buangan udang. Tepikan udang tersebut.
2. Dalam memproses makanan ini, pukul putih telur sehingga berbuih dan kemudian tambahkan udang mentah dan perasa. Kisar sehingga bahan-bahan yang membentuk belacan.
3. Potong kulit Wonton menjadi jalur kecil dan meletakkan mereka di atas permukaan yang rata.
4. Basahkan tangan anda dan membentuk belacan ke bola (sedikit lebih kecil daripada bola ping pong) dan menggulung bola udang pada kulit Wonton. Pastikan bahawa kulit Wonton membalut udang bola dengan sekata.
5. Goreng bebola udang dalam kuali yang mendalam sehingga ia berwarna perang keemasan. Angkat dan hidangkan panas dengan sos beberapa cili manis Thai atau sos cili kegemaran anda.
By: Christine Wong
Lucky 15 Casino Hotel - Mapyro
ReplyDeleteFind the best prices on Lucky 15 Casino Hotel 태백 출장마사지 in 안동 출장마사지 Murphy, NH. We have a large 제주 출장마사지 selection of restaurants, bars and lounges 출장샵 available and can help you find 문경 출장샵