Saturday 24 November 2012

Shrimp Dumplings / Ladu Udang

Selamat Tengahari,

Hari ini saya ingin berkongsi salah sejenis Dim Sum Hong Kong, iaitu Ladu Udang atau 'Shrimp Dumplings'. Makanan ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina. Menu ini merupakan makanan wajib apabila kita bersarapan di restoran Dim Sum seperti Char Siew Pau. Makanan ini merupakan menu asal dari Hong Kong.
Apa kata kita cuba memasak menu ini minggu ini?..Baik, Selamat Mencuba ya! =D




Bahan-bahan:

Inti:

600 gm udang dikupas dan deveined
2 sudu daripada pucuk buluh cincang
1 sudu besar daun bawang cincang (bahagian putih sahaja)
1 sudu kecil halia kisar halus
2 sudu besar minyak
3 sudu kecil kicap
2 sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
2 sudu kecil minyak bijan
4 sudu kanji ubi, kanji kentang, atau kanji jagung
Satu melontarkan lada putih

Pembungkus:

1 ½ cawan kanji gandum, ditambah tambahan untuk menguli
2 sudu besar kanji ubi kayu
1 cawan air mendidih
1 sudu besar minyak

ATAU

Satu beg tepung pembungkus Har Gow

Untuk inti:

Halus tetel udang dan tambahkan semua bahan-bahan untuk pengisian.

Campurkan sehingga semuanya sebati dan campuran hampir mempunyai rasa anjal. Ketepikan dan letakkan di dalam peti sejuk selama 2 jam.

Bagi pembalut:

Tiada malu dalam membeli beg Har Gow pembungkus tepung. Anda masih perlu untuk melakukan kerja-kerja menguli dan mengeluarkannya dan mereka rasa sempurna baik. Anda harus dapat mencari Har Gow pembungkus tepung di kedai-kedai runcit yang paling Asia.

Jika anda mahu membuat anda sendiri, di sini adalah arahan:

Dalam mangkuk besar digabungkan kanji gandum dan kanji ubi kayu bersama-sama.

Buat lubang di bulatan mangkuk dan tuangkan air panas.

Tambah lemak dan menggabungkan sehingga bola doh mula terbentuk.

Pindahkan adunan ke dalam permukaan yg berupa serbuk dan uli hingga doh licin.

Bahagikan doh kepada 3 keping dan membentuk ke dalam bentuk silinder. Tutup dengan tuala lembap atau lampin dan biarkan ia rehat selama kira-kira 15 minit.

Selepas 15 minit mengurangkan silinder ke dalam 1 inci diameter dan kira-kira keping suku inci tebal.

Roll doh menjadi kepingan bulat.

Anda boleh membuat pembalut 1 atau 2 jam sebelum anda memerlukannya. Hanya ingat untuk menutup ia dengan tuala lembap atau lampin.

Membalut ladu:

1. Mula dengan mengambil pengisian anda dan meletakkannya di tengah-tengah.

2. Lipatan sebelah hadapan yang dumpling. Bawa bahagian belakang ke hadapan dan memeteraikannya dengan hadapan. Gunakan air untuk melekatkan ladu anda.

3. Ulangi langkah 1 dan 2 untuk ladu seterusnya.

Memasak dan membekukan ladu:

1. Sebelum anda stim ladu udang anda, garis pengukus anda atau plat dengan kubis Nappa atau potongan keping lobak.

2. Jika anda menggunakan kubis Nappa, secara ringkas memasak kubis dalam air supaya ia akan meletakkan rata di atas pengukus.

3. Letakkan ladu pada pengukus dibarisi dan masak selama kira-kira 10 minit.

Jika anda membekukan ladu, tepung gandum lembaran penaik dan berhati-hati meletakkan ladu di atasnya.

4. Letakkan dalam peti sejuk. Setelah ladu keras dan beku, anda boleh memindahkan ia ke dalam beg ziploc.

5. Apabila memasak ladu beku, ingat mereka mengambil sedikit lebih lama daripada yang segar.

6. Ini bantal sedikit berair kebaikan yang terbaik dihidangkan panas dengan sampingan kicap atau cuka merah.

By Christine Wong

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...