Sunday, 11 November 2012

Ketam bercili

Salam mesra untuk semua...hari ni kita masak makanan laut pulak..saya suka makan ketam sebenarnya...Oleh itu, saya pun masak la..Selain kita boleh masak lemak cili api ketam dan buat sup ketam, menu lain yang patut dicuba adalah ketam bercili kat bawah ni la...resepinya mudah dan cepat...


KETAM BERCILI...



Resepi:
6 ekor ketam
10 biji cili kering *
1biji bawang besar*                  * semua bahan dikisar halus.
1 biji bawang putih*
1/2 inci halia *
1 batang serai – dititik

Cara-cara memasak:
1.      Bersihkan ketam dan goreng sehingga kekuningan.
2.      Minyak bekas goreng ketam tadi, tumiskan serai yang dititik kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar.
3.      Masak sambal sehingga naik minyak, masukkan gula dan garam.
4.      Akhir sekali, gaulkan ketam yang digoreng tadi bersama sambal yang telah masak.
5.      Siap dihidangkan.

P/S : Memasak ini sungguh menyeronokkan…selamat mencuba..:-)


By : Hafizah Hashim







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...