Wednesday 14 November 2012

Teochew Braised Duck

Selamat Pagi!!!

Saya ingin berkongsi satu resipi kini kegemaran keluarga saya. Ia sering disajikan di Tahun Baru Cina serta untuk makan setiap hari. Walaupun ini adalah asasnya hidangan Teochew (atau Chaozhou), penambahan serai dan lengkuas adalah sangat Asia Tenggara. Kemanisan itik jauh berbeza dengan sos mencelup, mengakibatkan sensasi manis-masam di dalam mulut anda.
Marilah kita cuba menyediakan hidangan ini untuk ahli keluarga kita. Selamat Mencuba! =D




Masa: 1 1/2 hingga 2 jam (30 minit yang aktif)
Membuat: 4-6 hidangan sebagai sebahagian daripada keluarga gaya makan pelbagai menu

Bahan-bahan:

2 sudu laut atau garam halal, dibahagikan
4 - itik 5-paun, dibilas dan menepuk kering dengan tuala kertas
2 cawan air, ditambah lagi seperti yang diperlukan
1/2 cawan kicap pekat
2 batang berisi serai, dipotong dan separuh
Sekeping  1-inci lengkuas segar, dikisar
1 sudu besar gula
4 ulas keseluruhan
4 bunga lawang buah
Dua 2 inci kulit kayu manis
1 sudu kecil lada hitam
Cili Sos Limau Mencelup (seperti resipi berikut)

Kaedah:

Gosok 1 sudu ½ garam sekata di seluruh itik, termasuk di dalam rongga.

Dalam kuali yang besar atau ketuhar Belanda (atau mana-mana kuali/ketuhar yang cukup besar untuk memegang keseluruhan itik), gaul bersama air, kicap, serai, lengkuas, gula, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, lada dan garam baki. Masak hingga mendidih.

Mengurangkan haba kepada sederhana rendah. Perlahan-lahan menurunkan itik ke dalam kuali. Cecair hendaklah sampai separuh daripada itik. Sekiranya, air berkurang tambahan air.

Untuk 20 minit pertama, menyiramkan itik dengan cecair setiap 5 minit atau sehingga warna sekata. Tutup dan reneh selama 40-60 minit lagi atau sehingga daging adalah mudah diasingkan dari tulangnya, Memusing itik ketika ia setengah memasak. Jika sos kelihatan seperti kering, menambah lebih banyak air, ¼ cawan setiap kali.

Jumlah masa memasak perlu 1 hingga 1 ½ jam. Untuk memeriksa kemasakan itik, cucuk bahagian paha itik dengan penyepit. Jika jus itik jernih maka itik masak. Ataupun, gunakan termometer daging untuk memeriksa jika suhu dalaman telah mencapai 165 darjah F.

Matikan api dan meninggalkan itik direndam dalam sos untuk satu jam lagi jika dikehendaki.

Potong itik ke dalam kepingan dan menyusunkan ke dalam pingan hidangan. Buang lemak dari permukaan sos, dan menuangkan sos ke atas itik. Hidangkan dengan nasi dikukus segar dan sos mencelup.

Cili Sos Limau Mencelup

Masa: 15 minit
Menjadikan: Mengenai 1/2 cawan

4 ulas bawang putih
2 panjang, segar cili merah (seperti Belanda atau Fresno), atau 2 sudu disediakan pes cili
8 sudu besar jus limau utama (daripada 8 limau kecil)
Garam

Tumbuk bawang putih dan cili sehingga bentuk pes kasar. Tambah jus limau dan garam secukup rasa dan gaul rata.


By: Christine Wong

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...