Saturday, 10 November 2012

Talam berlauk dan Pulut panggang

Salam 1 Malaysia untuk semua.... minggu ini untuk kelas amali benda penting yang kena ada adalah pengukus..

Pengukus ajaib rahsia resepi kumpulan kami...tukang masak tu pun penting...




 Inilah hidangan kami pada minggu ni..


 


RESEPI TALAM BERLAUK

Bahan –bahan (Porsi : 2 orang)
Bahan untuk inti :
Daging kisar                                        200g
Ubi kentang (potong dadu)                  2biji
Bawang besar ( dikisar)                      1biji
Rempah kari daging                            1 paket
Lobak merah (diparut)                        1 batang
Garam                                                secukup rasa
Minyak masak                                     1sb
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
Bawang goreng                                   secukupnya
Cili merah (dihiris)                               2 tangkai
Sos tomato                                          1 ½ sb
Sos cili                                                 1 ½ sb

Bahan untuk Talam :
Tepung gandum                                   1 cawan
Tepung jagung                                     3sb
Santan                                                 3 cawan
Garam                                                  1sk
Telur                                                    1biji


LANGKAH PENYEDIAAN
Untuk inti :
1.      Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
2.      Masukkan rempah kari dan masak hingga wangi.
3.      Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
4.      Biarkan sehingga semuanya masak empuk.


Untuk talam :
1.      Campurkan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan tapis. Panaskan kukusan.
2.      Sapu rata Loyang dengan minyak masak.
3.      Tuang adunan ke dalam Loyang dan kukus selama ½ jam.
4.   Keluarkan Loyang dari kukusan dan biarkan sejuk kemudian tabur inti, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.


 



 By : Hafizah Hashim

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...