Salam 1 Malaysia untuk semua.... minggu ini untuk kelas amali benda penting yang kena ada adalah pengukus..
|
Pengukus ajaib rahsia resepi kumpulan kami...tukang masak tu pun penting...
Inilah hidangan kami pada minggu ni..
RESEPI
TALAM BERLAUK
Bahan
–bahan (Porsi : 2 orang)
Bahan untuk inti :
Daging kisar 200g
Ubi kentang (potong dadu) 2biji
Bawang besar ( dikisar) 1biji
Rempah kari daging 1
paket
Lobak merah (diparut) 1 batang
Garam secukup
rasa
Minyak masak 1sb
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
Bawang goreng secukupnya
Cili merah (dihiris) 2
tangkai
Sos tomato 1
½ sb
Sos cili 1
½ sb
Bahan untuk Talam :
Tepung gandum 1
cawan
Tepung jagung 3sb
Santan 3
cawan
Garam 1sk
Telur 1biji
LANGKAH
PENYEDIAAN
Untuk inti :
1. Panaskan
minyak dan tumiskan bawang besar.
2. Masukkan
rempah kari dan masak hingga wangi.
3. Masukkan
daging dan kentang. Kacau rata.
4. Biarkan
sehingga semuanya masak empuk.
Untuk talam :
1. Campurkan
semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan tapis. Panaskan kukusan.
2. Sapu
rata Loyang dengan minyak masak.
3. Tuang
adunan ke dalam Loyang dan kukus selama ½ jam.
4. Keluarkan
Loyang dari kukusan dan biarkan sejuk kemudian tabur inti, daun sup, daun
bawang dan bawang goreng.
By : Hafizah Hashim
|
No comments:
Post a Comment