Saturday 24 November 2012

Char Siew Pau

Selamat Tengahari,

Selalu atau tidak kita makan pau? Selalu kan?.. Tetapi, adakah kita boleh buat pau sendiri?..Bagi saya, saya tidak dapat menghasilkan pau yang sedap tanpa resepi ini. Apa kata anda? Char Siew Pau ini adalah asal dari negara China. Menu ini merupakan makanan dari zaman-zaman dulu lagi. Ia mempunyai sejarah yang beratus-ratus tahun sudah. Pau ini sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina untuk sarapan. Ia merupakan menu utama apabila bersarapan di kedai ataupun restoran dim sum. Tanpa char siew pau ini, maka tidak sah kita bersarapan di restoran dim sum. Untuk menjadikan pau ini kepada pau yang Halal, resepi ini menggunakan daging ayam sebagai bahan utama ya..ataupun ada yang mahu guna daging lembu bagi menggantikan daging ayam pun boleh. Sekiranya berjaya, jangan lupa 'share' ya!! =D

Marilah kita cuba bersama-sama menghasilkan pau yang sedap ini. Selamat mencuba!
Sekian, Terima Kasih.




Membuat 16 ban

Bahan-bahan untuk doh:

8g instant yis kering
160ml air suam
½ sudu putih cuka atau jus lemon (optional) 280g rendah protein tepung aka hong kong tepung
Gandum kanji 100g
Gula ising 90g
30g minyak haiwan atau minyak sayur-sayuran
10g serbuk penaik
10ml air sejuk

Inti:

A
250g daging ayam, didadu
½ sudu besar minyak masak
1 sudu kecil gula *
1 bawang kecil, dipotong dadu
1 sudu besar sos tiram *
1 sudu besar kicap *
1 sudu kecil. minyak bijan
1-2 titis pewarna makanan merah (pilihan)

B
150 ml air
1 ½ sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa

Kaedah:

Inti:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang untuk 1 hingga 2 minit. Tambah dalam semua bahan-bahan lain, tumis selama 1 minit.
2. Campurkan air bersama-sama dengan tepung jagung, menambah campuran ke dalam kuali dan kacau rata. Mereneh sehingga kuah adalah melekit.
3. Angkat dan pindah ke pinggan serta biarkan sejuk.
4. Bahagikan pengisian kepada 16 bahagian jika diingini, diketepikan untuk kegunaan kemudian.

Ban:

1. Ayak bersama tepung dan gula aising. Place diayak campuran tepung dalam mangkuk besar dan membuat perigi di tengah-tengah.
2. Isikan dengan baik dengan air suam, cuka dan yis. Gunakan spatula, perlahan-lahan mengacau air untuk membubarkan yis kemudian perlahan-lahan membawa bersama campuran tepung.
3. Tambah minyak dan menguli selama 10-15 minit sehingga terbentuk doh lembut. Ia harus licin di permukaan.
4. Cover doh dengan kain lembap dan biarkan ia naik selama 30 minit atau sehingga ia adalah dua kali ganda pada saiznya.
5. Larutkan serbuk penaik di dalam air sejuk, taburkan ke atas doh dan menguli sehingga sebati. Bahagikan doh kepada 16 bahagian yang sama dan meleperkan dengan rolling pin untuk membuat 3" bulatan. Kemudian letakkan sudu timbunan mengisi di tengah-tengah doh, balut dan lipatan untuk mengelak. Letakkan di atas 1.5 "kertas kertas persegi, mengelak bahagian sehingga.
6. Susun ban ke dalam pengukus, meninggalkan kira-kira 1'' jarak di antara ban. Semburan air kabus atas roti, dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan pada suhu haba yang tinggi selama 12 minit. Keluarkan roti dari pengukus dan sejuk pada rak untuk mencegah bawah basah.

Nota:

1. Jika sanggul yang lebih besar diingini, bahagikan doh kepada 12 bahagian sama dalam langkah 5.
2. Tidak ada keperluan untuk berehat doh selepas menambah baking powder, tetapi jika masa yang dibenarkan, berehat selama 10 minit atau lebih untuk mendapatkan lebih lembut ban.
3. Menambah beberapa titik cuka ke dalam air mengukus akan menghasilkan roti putih, tetapi ini adalah pilihan.
4. Pengukus mesti dipanaskan selainnya bun tidak akan meningkat kepada kelantangan kerana ia sepatutnya.
5. Semburkan permukaan bun dengan kabus air membantu untuk menghasilkan roti dengan permukaan licin selepas dikukus.
6. JANGAN buka tudung semasa proses mengukus.
7. Jika terdapat tompok kekuningan pada roti kukus, ia bermakna baking powder tidak dibubarkan sepenuhnya.

By Christine Wong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...