Sunday 2 December 2012

Menu minggu ini, Masakan Cina

Salam Satu Malaysia,

Menu untuk minggu ini ialah menu Cina. Menu yang disediakan adalah dari 'appetizer' sehingga ke 'main course' sahaja. Tetapi, ia agak banyak kerja untuk dilakukan oleh kami. Kami mengalami minggu yang sangat letih pada minggu lepas, huhu.. tapi, tidak mengapa kerana hasil yang diperolehi adalah hasil yang sangat berharga untuk kami. Yang penting, rasa dan tekstur serta warna masakan kami menarik! Betul atau tidak? hehe.. Baik, dah tiba masanya kami berkongsi resipi-resipi masakan Cina.
Apa kata minggu ni anda cuba buat masakan Cina ini untuk kekasih tersayang anda? Mesti mereka terkejup bila nampak masakan yang cantik dan istimewa ini, kan?
Selamat mencuba!! =D
  1. 'Appetizer' / pembuka selera


Pie Tee
Porsi : 2 orang

Bahan-bahan yang diperlukan                                                      Alatan yang diperlukan

A.    Bahan-bahan:                                                                           Peralatan yang diperlukan:
Kulit pie tee
40 gm                    Tepung gandum - diayak                               Penimbang
65 gm                    Tepung beras - diayak                                   Mangkuk
175 ml                   Air                                                                Kuali
8 gm                      Garam                                                           Senduk kayu
4 gm                      Gula                                                              Calung pie tee
250 ml                   Minyak masak                                               Periuk
1 biji                      Telur                                                              Garfu
Inti pie tee                                                                                 Pengayak tepung
45 ml                     Minyak masak                                               Pemarut
5 gm                      Bawang putih – dicincang kasar                     Pisau
70 gm                    Isi udang – dicincang kasar                            Papan potong
120 gm                  Sengkuang – diparut kasar
50 gm                    Lobak merah – diparut kasar
90 gm                    Timun – diparut kasar
Sos pie tee
30 ml                     Sos Thai
B.     Hiasan:
2 gm                      Daun bawang – dipotong halus

C.    Langkah penyediaan:
a.      Kulit pie tee
1.      Ayakkan tepung gandum dan garam.  Masukkan lada sulah, bahan perasa dan gula.
2.      Campurkan telur dan air serta menggaul sehingga sebati. Pukul semua bahan tersebut sehingga kembang dan berbuih.
3.      Peramkan adunan selama 20 minit.
4.      Panaskan minyak dalam kuali yang dalam atau dalam periuk.
5.      Rendam calung pie tee dalam adunan separas ¾ dan masukkan ke dalam minyak panas seperti membuat kuih goyang atau kuih ros. Biarkan sebentar sehingga adunan agak lekang. Tolak keluar dengan lidi atau garfu.
6.      Gorengkannya sehingga berwarna kekuningan. Ulang sehingga adunan habis.

b.      Inti pie tee
1.      Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang. Goreng sehingga masak. Tutupkan api.
2.      Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun yang telah diparut, gaul rata dan ketepikan.

D.    Menghias dan menghidang:
1.      Menghiaskan pie tee dengan daun bawang yang halus di atasnya.
2.      Sos dihidangkan sekali dengan pie tee dalam ‘bb plate’ bersama dengan ‘appetizer fork’ dan ‘appetizer spoon’.

2.        Sup



Crab Meat And Egg Drop Soup

Porsi : 2 orang

Bahan-bahan yang diperlukan                                                        Alatan yang diperlukan

A.    Bahan-bahan:                                                                      Peralatan yang diperlukan:
30 ml               Minyak masak                                                            Kuali
5 gm                Bawang besar – dicincang                                          Senduk
1500 ml           Stok ayam                                                                 Garfu
1 biji                Telur ayam – dipukul sehingga kembang                     Pisau
35 gm              Tepung jagung – dilarutkan bersama air                      Papan potong
22 ml               Air – membancuh tepung jagung                                 Periuk
200 gm            Isi ketam tiruan                                                          Senduk kayu
5 gm                Lada sulah                                                                 Mangkuk
                                                                                                         Penimbang                                                                                        
B.     Hiasan:
5 gm                Daun bawang – dipotong halus

C.    Langkah penyediaan:
1.      Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga naik bau dan agak kekuningan.
2.      Kemudian, masukkan stok ayam dan biarkan ianya mendidih.
3.      Setelah itu, masukkan isi ketam dan renehkan selama 8 hingga 10 minit. Perasakan dengan lada sulah.
4.      Perlahankan api dan masukkan telur sedikit demi sedikit sambil bahan dikacau secara satu arah sahaja.
5.      Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung untuk melikatkan kuah.
6.      Hidangkan.

D.    Menghias dan menghidang:
1.      Menghiaskan sup dengan meletakkan sedikit daun bawang pada permukaan sup.
2.      Dihidangkan pada ‘soup cup and saucer’ bersama ‘soup spoon’.

3.     Hidangan Sampingan



Kubis Gulung Berinti
Porsi : 2 orang

Bahan-bahan yang diperlukan                                                        Alatan yang diperlukan

A.    Bahan-bahan:                                                                      Peralatan yang diperlukan:
Inti kubis gulung berinti
100 gm            Isi ayam – dicincang                                                   Pengukus
100 gm            Isi udang – dicincang                                                  Mangkuk
10 gm              Cendawan Cina – direndam dan dihiris                       Pisau
30 gm              Bawang besar – dicincang                                          Papan potong
30 gm              Lobak merah – dipotong julienne                               Senduk kayu
8 gm                Daun saderi – dipotong halus                                     Pengepit
5 gm                Daun bawang  - dipotong halus                                  Periuk 
10 gm              Tepung jagung                                                           Penimbang
5 gm                Garam
3 gm                Lada sulah
Sos kubis gulung berinti
250 ml             Stok ayam
30 gm              Bawang besar – dicincang
160 gm            Tomato – dicincang halus
10 gm              Tepung ubi
12 gm              Cili kisar
15 gm              Marjerin
5 gm                Garam
3 gm                Lada sulah
B.     Hiasan:
3 gm                Daun bawang – dipotong halus

C.    Langkah penyediaan:
a.      Inti kubis gulung berinti
1.      Campurkan semua bahan untuk inti. Gaul rata dan perasakan.
2.      Bersihkan dan layukan helaian kubis tersebut.
3.      Letakkan secukupnya inti di atas daun kubis dan gulung dengan kemas. Ulang pada setiap helaian kubis. Kukus gulungan kubis dengan mengunakan pengukus.
4.      Sementara itu, sediakan sos.

b.      Sos kubis gulung berinti
1.      Panaskan marjerin. Tumiskan bawang besar dan lada kisar dalam periuk. Kemudian, masukkan stok tomato dan biar mendidih.
2.      Apabila ianya mendidih, masukkan tepung ubi kayu yang dilarutkan dengan sedikit air. Sesuaikan rasanya.
3.      Apabila sos menjadi pekat, masukkan kubis gulung dan biarkan ia masak sebentar.
4.      Angkat, potong menjadi saiz yang kecil dan bersesuaian. Kemudian, hidangkannya.

D.    Menghias dan menghidang:
1.      Menghiaskannya dengan menggunakan daun bawang dan dihidangkan dalam pinggan bujur bersama ‘appetizer fork and spoon’. 

4.     Hidangan Utama / ' Main Course'




Beef With Green Pepper
Porsi : 2 orang

Bahan-bahan yang diperlukan                                                    Alatan yang diperlukan

A.    Bahan-bahan:                                                                  Peralatan yang diperlukan:
Beef with green pepper
300 gm            Daging batang pinang – dihiris nipis                         Kuali
160 gm            Lada benggala hijau – dipotong julienne                  Periuk
5 gm                Bawang putih – dicincang halus                               Pisau
5 gm                Halia – dicincang halus                                            Papan potong
30 ml               Sos tiram                                                                Senduk
30 ml               Kicap cair                                                               Penimbang
125 ml             Air                                                      
28 gm              Tepung jagung – dilarutkan bersama air
30 ml               Air – membancuh tepung jagung       
25 ml               Minyak masak
5 gm                Gula
5 gm                Garam
3 gm                Lada sulah      

Nasi putih
225 gm            Beras
325 ml             Air
5 gm                Daun pandan
B.     Hiasan:
2 gm                Cili merah – dihiris halus

C.    Langkah penyediaan:
a.      Beef with green pepper
1.      Perapkan daging bersama dengan gula, garam, lada sulah selama sejam.
2.      Panaskan minyak dan gorengkan daging sebentar dengan api yang besar. Angkat dan asingkannya serta tapiskan minyak.
3.      Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dicincang halus sehingga kekuningan. Kemudian, masukkan sos tiram dan kicap cair. Kacau rata.
4.      Selepas itu, masukkan daging dan lada benggala hijau tersebut. Kacau rata.
5.      Perasakan dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya.
6.      Angkat dan hidangkannya.

b.      Nasi putih
1.      Cuci beras sehingga bersih.
2.      Kemudian, masukkan beras, daun pandan dan air di dalam periuk.
3.      Masak nasi dengan menggunakan api yang sederhana tanpa menutup periuk.
4.      Selepas 8 hingga 10 minit atau setelah air beras kering, barulah periuk boleh ditutup.
5.      Perlahankan api dan tunggu hingga nasi benar-benar masak.

D.    Menghias dan menghidang:
1.      Menghiaskannya dengan menggunakan sedikit cili merah yang telah dihiris tersebut pada permukaan hidangan.
2.      Hidangkan dengan menggunakan ‘appetizer plate’ bersama ‘table fork and spoon’.

By Christine Wong



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...