Friday 19 October 2012

Kuih Lapis & Bubur Kacang Hijau

Salam Sejahtera,
Kerja amali yang dilakukan pada minggu ini ialah kuih-muih manis. Di mana, kami telah menyediakan kuih kacang dan bubur kacang hijau. Cara penyediaan untuk kedua-dua menu ini adalah mudah dan sesuai untuk mereka yang baru belajar memasak. Kuih lapis dan bubur kacang hijau ini amat sesuai Hari Raya kerana ia amat sedap dan menarik. Berikan komen anda setelah anda mencuba ya. Sebab ramai yang hendak memasak untuk ahli keluarga yang tersayang, kan?..
Akhirnya, Selamat Hari Raya Aidiladha dan selamat mencuba. =D

Kuih Lapis

Porsi: 2 orang
Bahan-bahan yang diperlukan                                                 Alatan yang diperlukan

a.         Bahan-bahan                                                                 Peralatan yang diperlukan:
385 gm            Tepung gandum                                        Penimbang     
110 gm            Tepung ubi                                               Dulang
1200 gm          Santan kotak – ditambah dengan air          Mangkuk
10 gm              Garam                                                      Sudip
            230 gm            Gula pasir                                                 Pengukus
            40 gm              Pewarna merah (sirup)                              Alat menghidang:
                                                                                        Appetizer plate
                                                                                        Appetizer fork
b.         Hiasan:
1 helai              Daun pandan – dipotong dengan bentuk ‘v’ sebagai pelapik

Prosedur memasak:
1.     Tepung gandum dan tepung ubi diayak bersama.
2.     Gula dan santan dikacau sehingga gula larut sepenuhnya.
3.     Buat lubang di tengah tepung dan masukkan santan. Kacau hingga rata selama 10 minit.
4.     Rehatkan adunan tepung selama 15- 20 minit.
5.    Adunan tepung dibahagikan kepada dua; satu bahagian dibiarkan putih dan satu bahagian lagi diwarnakan merah.
6.     Panaskan air kukusan sehingga biar mendidih. Letakkan talam di dalam periuk kukus.
7.     Masukkan sesenduk adunan putih, tutup kukus dan biarkan selama 3 minit (atau separa masak).
8.     Ulangi langkah 7 dengan menggunakan adunan merah.
9.     Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
10. Kukus selama 20 minit lagi. Setelah sejuk boleh dipotong.

Menghias dan menghidang:
1.     Kuih lapis dilapik dengan menggunakan daun pandan.
2.     Dihidangkan pada appetizer plate.


Bubur Kacang Hijau
Porsi: 2 orang
Bahan-bahan yang diperlukan                                                  Alatan yang diperlukan

a.         Bahan-bahan                                                                  Peralatan yang diperlukan:
220 gm              Kacang hijau                                                       Periuk
70 gm                Gula pasir                                                           Mangkuk
100 gm              Gula Melaka                                                       Sudip  
10 gm                Daun Pandan - dicuci                                          Penimbang
6 gm                  Garam                                                                Gunting
1560 ml             Air ( 240 ml masak gula & 1320 ml masak kacang)
220 gm              Santan kotak                                                      Alat menghidang:
28 gm                Sagu telur ikan                                                    Soup cup and saucer
                                                                                                    Soup spoon
Hiasan:
1 helai               Daun pandan - dipotong dengan bentuk ‘v’

Prosedur memasak:
1.      Kacang hijau dicuci dan direndam semalaman.
2.      Panaskan air dalam periuk dan masukkan gula Melaka dan gula pasir. Biarkan hingga larut.
3.      Rebus kacang hijau hingga kembang. Kemudian, masukkan air gula, daun pandan dan masak hingga mendidih.
4.      Tambahkan sagu selepas air mendidih. Kemudian, masukkan santan dan garam. Tambah dengan gula jika kurang manis.
5.      Masak sekejap dan tambahkan sedikit air jika pekat.
6.      Hidangkan.

Menghias dan menghidang:
1.      Bubur kacang hijau dihiaskan dengan daun pandan yang berbentuk ‘V’.
2.      Dihidangkan pada soup cup and saucer.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...