Assalamualaikum dan selamat malam kawan-kawan semua…bila
kerja dah selesai semua, tak tahu pulak nak buat apa kan..sambil saya tengah
makan buah epal hijau dan epal merah yang dicicah dengan garam ni minda saya
pun berfikir nak tulis tentang apa ye…kawan-kawan pernah tak makan buah epal
cicah dengan garam?? Garam halus tau..sedap sangat rasanya…Apa khasiat buah
epal ni ye? Betul ke buah epal hijau ni tak elok untuk otak??
ni buah epal yang saya makan sambil tulis blog...:-) |
Memakan sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari
sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolesterol
dalam badan. Kajian menunjukkan epal mengandungi elemen kesihatan phytonutrient
yang boleh melambatkan pengoksidaan kolesterol yang tidak baik. Satu proses yang
berperanan dalam pertumbuhan penyakit jantung. Kanak-kanak yang memakan makanan
segera dan kemudian memakan epal atau meminum jusnya, ia sebenarnya
menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku pembentukkan lemak dalam badan.
Dan antara fakta lain mengenai
kebaikan epal dalam aspek kesihatan adalah :
1.
-
Sebiji epal sehari memberi anda sejumlah lima gram serat.
2.
-
Mengandungi anti oksidan yang menurunkan risiko masalah jantung dan barah.
3.
-
Membantu kesihatan membran paru-paru.
4.
-
Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral
tulang.
5.
-
Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol
darah.
6.
-
Membantu mengekalkan berat badan.
by : Hafizah Hashim..:-)
No comments:
Post a Comment