Hai kawan-kawan…saya sambung lagi ni…seronok jugak bila
dah habis semua tugasan dihantar..Boleh fokus kat blog kesayangan ni je…boleh
la update blog sampai lebam…heheheh..kali ni saya nk kongsi petua yang saya
guna dalam buku resepi yang kumpulan saya hasilkan…Dekat bawah ni ada
petua-petua yang berguna dan penting bila kita kat dapur….
Sayur-sayuran
segar terutamanya yang berdaun hijau amat mudah rosak dan layu jika disimpan
lama. Untuk mengekalkan kesegarannya dan tahan lebih lama, balut sayur-sayuran
ini dalam kuantiti yang kecil dengan menggunakan kertas atau surat khabar lama.
Kemudian masukkan ke dalam beg plastik dan simpan di bahagian sayur-sayuran
dalam peti sejuk. Insya-Allah sayur-sayuran tersebut akan tahan dua hingga tiga
hari berikutnya dan masih segar apabila ingin dimasak.
2. HILANGKAN BAU HANGIT MAKANAN
3. TAUHU TAHAN LAMA
Tauhu
ialah sejenis bahan makanan yang sangat sedap tetapi tidak dapat bertahan
lama kerana mudah rosak. Untuk mencegah tauhu cepat berbau dan berasa masam,
cuci dengan menggunakan air bersih dan simpan didalam mangkuk. Isikan air
bersih ke dalam mangkuk tersebut dan simpan di dalam peti sejuk. Seeloknya
tukar air tersebut setiap hari selagi tauhu tersebut tidak habis
digunakan.
4. MUDAH
MENGOPEK KERANG
5. ELAK BUAH LEBAM
Buah-buahan
adalah satu kemestian dalam diet seharian bagi membekalkan kita dengan sumber
nutrisi dan vitamin. Sebelum memotong buah-buahan, pisau hendaklah di sapu
dengan limau nipis terlebih dahulu. Jus daripada limau nipis ini mengandungi
asid yang mengelak potongan buah-buahan daripada menjadi lebam terutamanya
buah-buahan seperti epal, pear, dan lain-lain. Selain itu, boleh juga dengan
cara merendam seketika ke dalam air ais atau air garam bagi mengekalkan warna
aslinya.
7. MASALAH NASI MENTAH
Sekiranya
nasi yang kita masak tidak cukup masak atau mentah, jangan risau kerana masalah
ini masih boleh diatasi. Caranya ialah isikan air panas ke dalam sebiji mangkuk
kecil yang tahan panas. Buatkan lekuk pada bahagian tengah nasi, kemudian
masukkan mangkuk berisi air panas tadi. Tutup periuk rapat-rapat dan biarkan di
atas api yang perlahan beberapa minit sehingga nasi betul-betul masak. Kaedah
ini seperti mengukus kerana stim daripada air panas tersebut akan memasak
bahagian nasi yang mentah.
by : Hafizah Hashim.. :-)
menarik2..masalah nsi mentah bleh praktis ni..kikiki :P
ReplyDelete