Inilah hidangan pulut ayam yang kami hasilkan.... |
Resepi Pulut Ayam
300g Beras pulut (direndam semalaman)
½ ekor ayam
2sb rempah kari daging
3 batang serai
1 inci halia
2sb serbuk cili
10 ulas bawang merah
2 helai daun pandan
1 ½ sk garam
1sudu gula
2sk serbuk kunyit
Cara -cara memasak :
- Bersihkan ayam terlebih dahulu, kemudian potong ayam mengikut saiz sederhana..jangan potong terlalu kecil sebab nanti bila goreng ayam tu akan mengecut.
- Seterusnya, bawang merah, bawang puith, serai, halia dikisar halus..
- Ayam diletakkan garam, serbuk kunyit,rempah daging,serbuk cili dan digaul dengan bahan kisar tadi..masukkan gula dan garam.. perap selama 1jam...lagi lama perap lagi sedap...
- Untuk pulut, kukus selama 30minit sehingga pulut betul-betul masak...
P/S : mesti cuba tau...sekali rasa mesti ingat selamanya.... :-)
Berapa kali buat tak jadi sma mcm kt kedai hehe..cube resepi ni pulak. Tqq 😁
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1
😄😄👍🏻
ReplyDelete