Friday, 12 October 2012

Pulut ayam

kelas amali minggu ini, menu kami ialah pulut ayam..pulut ayam ni adalah hidangan makanan Thailand...pertama kali, dapat resepi ingatkan pulut dengan gulai ayam tu...kalau yang tu biasa la makan..tapi pulut ayam ni pulut bersama dengan ayam berempah dan sos cili thai.jom kita tengok macam mana ye...

Inilah hidangan pulut ayam yang kami hasilkan....


Resepi Pulut Ayam 

 300g Beras pulut (direndam semalaman)

½ ekor ayam
2sb rempah kari daging
3 batang serai
1 inci halia
2sb serbuk cili
10 ulas bawang merah
2 helai daun pandan
1 ½ sk garam
1sudu gula
2sk serbuk kunyit


Cara -cara memasak :
  • Bersihkan ayam terlebih dahulu, kemudian potong ayam mengikut saiz sederhana..jangan potong terlalu kecil sebab nanti bila goreng ayam tu akan mengecut.
  • Seterusnya, bawang merah, bawang puith, serai, halia dikisar halus..
  • Ayam diletakkan garam, serbuk kunyit,rempah daging,serbuk cili dan digaul dengan bahan kisar tadi..masukkan gula dan garam.. perap selama 1jam...lagi lama perap lagi sedap...
  • Untuk pulut, kukus selama 30minit sehingga pulut betul-betul masak...

P/S : mesti cuba tau...sekali rasa mesti ingat selamanya.... :-)






2 comments:

  1. Berapa kali buat tak jadi sma mcm kt kedai hehe..cube resepi ni pulak. Tqq 😁

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...