Selamat Malam lagi,
Malam ini kami nak share lagi satu resipi yang agak unik, iaitu Chinese Orange Chicken~~
Ayam ini merupakan sejenis lauk pauk yang boleh membuka selera kita. Kenapa ye? Sebabkan ia ada rasa masam dan merupakan ayam goreng yang sangat sedap!!
Dengan adanya Orange Chicken ini, kita dah boleh makan malam ataupun tengahari ...kerana ia memang mencukupi untuk kita makan bersama dengan nasi putih. Kan orang kata, 'orang Malaysia mesti kena makan nasi setiap hari, kalau tak ada nasi macam tak kenyang pulak'!! betul kan saya kata..hehe..
Jadi, sesiapa yang nak cuba masakan Cina ini dan rasa malas untuk memasak banyak lauk pauk yang lain, marilah kita masak Chinese Orange Chicken ini~
Malam ini kami nak share lagi satu resipi yang agak unik, iaitu Chinese Orange Chicken~~
Ayam ini merupakan sejenis lauk pauk yang boleh membuka selera kita. Kenapa ye? Sebabkan ia ada rasa masam dan merupakan ayam goreng yang sangat sedap!!
Dengan adanya Orange Chicken ini, kita dah boleh makan malam ataupun tengahari ...kerana ia memang mencukupi untuk kita makan bersama dengan nasi putih. Kan orang kata, 'orang Malaysia mesti kena makan nasi setiap hari, kalau tak ada nasi macam tak kenyang pulak'!! betul kan saya kata..hehe..
Jadi, sesiapa yang nak cuba masakan Cina ini dan rasa malas untuk memasak banyak lauk pauk yang lain, marilah kita masak Chinese Orange Chicken ini~
Bahan-bahan
1/2 paun dada ayam (dipotong menjadi kiub)
5 kering cili merah (dipotong kepada 1.5 panjang inci, membenihkan dan direndam dalam air suam)
1 sudu cincang parutan kulit oren
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 inci halia (dicincang)
1 tangkai daun bawang (menggunakan bahagian putih sahaja, potong ke dalam benang nipis untuk hiasan)
2 sudu kecil minyak
Minyak untuk menggoreng
Sos Orange
1/4 cawan segar diperah jus oren
3 sudu ayam tin sup
1 sudu besar kicap
1/2 sudu minyak bijan
1 sudu teh cuka beras
5 sudu teh gula
1/8 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh kanji jagung
Garam secukup rasa
Batter Goreng
1/2 cawan air
2 oz. semua guna tepung
1 oz. kanji jagung
1/2 sudu baking soda
1/2 telur
1 sudu kecil minyak masak
1 secubit kecil garam
Kaedah
Campurkan bahan-bahan sos oren dan ketepikan.
Campurkan adunan menggoreng dan celup daging ayam ke dalam adunan. Panaskan periuk / kuali minyak masak. Apabila minyak masak adalah cukup panas untuk menggoreng, masukkan kepingan ayam ke dalam minyak dan goreng mereka sehingga mereka berpaling perang keemasan atau rangup. Memindahkan mereka keluar ke plat dipenuhi dengan tuala kertas untuk menyerap minyak yang berlebihan.
Dalam kuali, tambah 2 sudu minyak masak dan cepat kacau-goreng bawang putih cincang dan halia sehingga wangi. Tambah dalam cili kering merah dan melambung di sekitar sehingga anda bau aroma pedas. Ikuti oleh semangat cincang oren dan kemudian ayam. Cepat kacau ayam sekitar sebelum menambah campuran sos oren. Teruskan tumiskan sehingga pekat sos. Hidangan keluar, hiaskan dengan benang daun bawang dan hidangkan segera dengan nasi putih kukus.
No comments:
Post a Comment