Tuesday, 2 October 2012

Chinese Kung Pao Chicken

Selamat Pagi Semua,

Apa khabar hari ini? mood untuk memasak ON atau OFF? kalau ON, jom kita main masak-masak..=D

Chinese Kung Pao Chicken ini merupakan turunan oleh nenek moyang saya dari China. Selalunya, kawan-kawan saya yang berbangsa Melayu nak cuba masakan Cina tetapi mereka tidak boleh makan di kedai Cina..Saya nak masak untuk mereka tetapi tidak mempunyai masa yang banyak pulakkk~~ Jadi, saya nak kongsi resipi ini kepada mereka yang hendak mencuba masakan Cina bersejarah ini..
Lauk pauk ini sama seperti orange chicken..boleh makan terus dengan nasi putih tanpa lauk pauk yang lain. Hal ini kerana masakan ini mempunyai rasa yang sangat pekat. Bahan yang terdapat dalam masakan ini ialah cili kering, bawang, ayam, kicap masin dan lain-lain.......

Anda tidak percaya??? haarrr..cubalah untuk memasak sendiri di rumah ye..

Kan orang kata, " Belum Try Belum Tahu, Sudah Try Hari-Hari Mau"..hehe..

Selamat Mencuba =D


Bahan-bahan

1 1/2 dada ayam tanpa tulang & tanpa kulit (atau 3 paha ayam tanpa tulang & tanpa kulit) 
3 sudu kacang panggang 
8-12 kering cili merah (dikerat kepada dua) 
3 sudu besar minyak masak 
5 keping dikupas halia segar 
2 sarung tangan bawang putih (dihiris menyerong) 
1 tangkai daun bawang (dicincang)Perap
1 sudu besar kanji jagung 
2 sudu kecil kicap 
1 sudu kecil minyak
Sos1 1/2 sudu besar kicap masin/cair
1 sudu kecil kicap hitam/pekat
1 sudu kecil gula 
1/4 sudu cuka hitam 
2 sudu besar air 
1 sudu teh kanji jagung

Kaedah

1. Potong daging ayam menjadi kiub kecil, bilas dalam air, tepuk kering dengan air dan perap dengan bahan-bahan di atas selama 30 minit. 
2. Campurkan bahan-bahan sos dalam mangkuk kecil dan ketepikan. 
3. Panaskan kuali dengan satu sudu minyak masak dan tumis ayam diperap sehingga mereka masak 70%. Angkat keluar dan ketepikan. 
4. Bersihkan kuali dan menambah dalam baki 2 sudu besar minyak masak sehingga ia panas. 
5. Tambah dalam hirisan halia dan bawang putih dan melakukan kacau cepat sebelum menambah dalam cili kering merah. 
6. Tumis cili kering merah sehingga wangi dan mereka bau pedas, kemudian menambah dalam daging ayam. 
7. Tambah dalam sos dan kacau berterusan sehingga daging ayam baik disalut dengan sos. 
8. Tambah Daun Bawang dan kacau sekata. 
9. Angkat dan hidangkan panas dengan nasi putih kukus. 

Tips Memasak: 

Anda boleh menggunakan resipi yang sama dan ayam pengganti dengan udang, kekapis, atau bahkan sayur-sayuran untuk hidangan vegetarian. Sebagai kicap yang berbeza rasa berbeza dan mempunyai tahap yang berbeza natrium jadi sila menyesuaikan kemasinan sewajarnya. Jika sos rasa terlalu masin, tambah sedikit gula dan air. Jika ia tidak masin, tambah sedikit garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...