Tuesday, 2 October 2012

Ipoh Kuew Teow+Ayam+Taugeh



Hi, kawan-kawan yang suka memasak~~

Saya pernah makan banyak masakan Cina di merata tempat..tetapi, makanan di tempat lain memang tiada bandingan dengan makanan di Ipoh...mungkin sebab saya sudah biasa dengan makanan cukup rasa...=D

Pelancong dari tempat lain, begitu juga dengan orang Cina dari negara lain...mereka tetap akan pergi ke Ipoh dan makan Ipoh Kuew Teow+Ayam+Taugeh aw!! Tahu tak kenapa??? hal ini kerana kicap dan minyak wangi yang orang Ipoh buat ini tiada bandingan..! Masakan ini merupakan makanan wajib pelancong-pelancong..selalunya kita boleh lihat kedai-kedai yang menjual masakan ni penuh dari pagi hingga pukul 3 pagi..mungkin anda tidak percaya, tetapi ia memang betul..untuk membuktikannya, anda mesti cuba untuk memasak di rumah..

Selamat mencuba dan menyediakan kuew teow lebih sebab anda mesti makan sampai tahap maksimum~ hehe..XD
Ipon Bean Sprouts Chicken

Bahan-bahan

Ayam rebus

1 keseluruhan ayam 

3 ulas bawang putih (dibelah dua)
2 batang bawang hijau (Daun Bawang) dicincang ke dalam panjang 10cm
1 Tbps lada hitam
1 Tbps beri Goji  (Goji)
1 mangkuk air ais

Taugeh dicelur

Taugeh 250gram (akar dibuang sebaik-baiknya)

Sup Sar Hor Fun / Sup Kuew Teow

1 paket Kuew Teow segar

1 segelintir (100gram) ikan bilis kering
1 kiub stok sayur-sayuran
1 sudu besar lada hitam
20 gram gula batu
Secubit garam secukup rasa
(Pilihan) 100gram kacang soya (untuk menambah kemanisan)
Minyak bijan dan kicap masin secukup rasa

Kaedah


Ayam rebus


1. Bawa periuk besar air mendidih. Pastikan periuk cukup dalam untuk menenggelamkan ayam keseluruhan dan tutup dengan tudungnya.

2. Masukkan Bawang putih, Daun Bawang, lada dan beri goji ke dalam rongga ayam.
3. Apabila air telah mendidih, keluarkan periuk dari haba dan letakkan ayam ke dalam air, leher pertama. Letakkan tudung padanya dan meninggalkan ayam untuk berdiri selama 1 jam.
4. Kemudian angkat ayam keluar dari air dan ketepikan kerana perlu mendidihkan air lagi untuk mandi kedua.
5. Bawa periuk air mendidih sekali lagi. Keluarkan periuk dari haba dan meletakkan ayam kembali untuk mandi 30 minit lagi. Ayam perlu dimasak oleh sekarang tetapi kadang-kadang tulang masih boleh berdarah apabila dipotong. Jika anda lebih suka ia akan dimasak sepenuhnya, menambah tambahan 30 minit untuk mandi kedua tetapi tekstur ayam mungkin ada sedikit berbeza.
6. Bertindak dengan cepat, memindahkan ayam ke dalam mangkuk besar air ais untuk menghentikan proses memasak. Penting! Jangan membuang periuk mandi air! Ia kini periuk sempurna stok ayam sedia untuk digunakan untuk sup Kuew Teow kemudian.
7. Setelah ayam mempunyai menyejuk, membuang semua campuran dalam rongga. Sapukan minyak bijan dan kicap seluruh ayam dan ia adalah bersedia untuk dipotong. Hiaskan dengan dicincang cili dan Daun Bawang merah, dan taburkan baik serbuk lada putih.

Sup Sar Hor Fun / Sup Kuew Teow


1. Letakkan periuk air yang telah digunakan untuk rebus ayam belakang kepada haba.

2. Tambah ikan bilis kering, lada, gula batu, dan stok sayur ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3. Hidupkan haba yang tinggi, dan mengurangkan kuahnya daripada setengah. Kemudian, sup bersedia. (Anda tidak perlu membuang bahannya kerana kita hanya meletakkan masuk dan menghidupkan haba ke sederhana atau rendah, lebih lama ia mereneh, rasa lebih kaya ia jadi.)
4. Bawa periuk yang berbeza air hingga mendidih kerana air ini akan digunakan untuk memasak Kuew Teow segar.
5. Isikan senduk wayar memerhati dengan Kuew Teow  kemudian celup dalam air mendidih untuk tidak lebih daripada 30 saat ataupun sehingga ia kelihatan jernih.
6. Ambil senduk air mendidih, Kuew Teow anda kini dimasak. Parit kemudian meletakkan Kuew Teow dalam mangkuk, senduk sup panas atas Kuew Teow. Hiaskan dengan cili merah cincang, Daun Bawang dan ketumbar.

Taugeh Dicelur 


(Langkah ini perlu sentiasa menjadi proses terakhir kerana kami perlu menyimpan taugeh bagus dan rangup.)


1. Letakkan taugeh dalam senduk memerhati wayar dan berenang di dalam sup panas (TIDAK air mendidih untuk Kuew Teow) tidak lebih daripada 15 saat.

2. Toskan dan hidangkan di atas pinggan.
3. Hujan melontarkan minyak bijan dan kicap seluruh.
4. Hiaskan dengan dicincang cili dan Daun Bawang merah, dan taburkan baik serbuk lada putih.

Untuk perasa, dicincang panas padis cili hijau dan kicap di atas piring sebagai berenang untuk ayam.

2 comments:

  1. alamak...guna lah bahasa yang senang difahami. saya pening membaca resepi anda..

    ReplyDelete
  2. alamak...guna lah bahasa yang senang difahami. saya pening membaca resepi anda..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...