Gulai Ikan Kering
Bahan-bahan:
1/2 Nenas - hiris nipis2
6 keping isi/tulang ikan kering -
ikan talang kebiasaannya
1 bungkus rempah kari ikan/ kari
ikan kering
4 cawan santan
daun kari
3 ulas bwg merah - utk ditumis
2 ulas bwg putih - untuk ditumis
minyak masak
garam- sekiranya perlu
Cara masak:
1. Rebus nenas yang dipotong
tu dengan sedikit air..bila dah agak masak, toskan.. sebab direbus dulu nenas
ni adalah nak elak rasa masam nenas yang melampau sgt bile buat kari..
2. Bancuh rempah dan air didalam
periuk, didihkan.
3. Kemudian msukkn ikan kering dan
tunggu sehingga air kering sedikit atau ikan agak masak. Masukkan santan dan
nenas. Biarkn sehingga mendidih dan masak.
4. Masukkn garam jika perlu sebab
ikan ni selalunya dah masin. Tapi bergantung pd jenis ikan yang digunakan
juga..Kdg-kdg, tak masin sangatkn, so korang pandai2 lah tambah garam k?
5. Bila dah mendidih dan masak kari
ni, tutup api dan ketepikan..panaskn minyak dalam kuali kemudian tumis bwg
merah, bwg putih dan daun kari sehingga wangi. Masukkan dalam kari yang dah
siap masak tadi dan biarkan sekejap. Siap untuk dihidang. :-)
|
No comments:
Post a Comment