Friday, 5 October 2012

bestnya masak-memasak ni...

cakap pasal masak ni..tak semua orang suka masak, minat masak dan boleh masak...ok, kita tengok dulu ayat orang suka masak...dia ni suka masak tapi tak tahu nak masak...ye ke tak tahu?????bukan tak tahu cuma jarang memasak ni...beza pulak dengan orang yang tahu masak tapi tak suka memasak kan?sebab tu la ada yang ambik tumpuan teknikal dan pertanian...kalau semua suka masak, tak muat dapur masak upsi ni..pening la dekan nk fikir kan...hahaha....anda suka memasak???kalau perempuan rasanya kena suka la masak kan...dapat suami yang alergik dengan kedai makan macam mana?sebenarnya suami 2 bukan alergik dengan kedai makan tapi jimat belanja dapur...heh..macam tema pasar tani pulak..tengok ketuk-ketuk ramadhan tak?.ok, sebenarnya nak cerita pasal kelas amali masak untuk pertama kalinya kami masak lepas dah dekat setahun tak masuk dapur masak UPSI ni...nak tahu kami masak apa???tunggu.....



ni la kami bakal chef yang akan mengegarkan dapur UPSI..


 
ni la hidangan yang dapat kami siapkan...hebat kn??? :-)


 
Kali pertama kena buat mee kari, cucur udang dan kuahnya sekali. Apa lagi telefon mak kat kampung  la tanya secret recipe mak. Memang dah agak akan dapat la nasihat sikit “ tu la masa mak masak tak mau tengok”..layan jelah dah memang tak tau kan nak masak  menu tu…bila mak dah cita nak masak macam mana baru la ada keyakinan nak bertapak di dapur UPSI tu…yeeeeehaaaaa, tak sangka menjadi jugak cucur udang dan kuah kacang resepi mak...terima kasih mak…boleh masak untuk bakal menantu mak ni… :-)

ni la cucur udang yang berjaya kami buat.


ni hasil kuah kacang resepi mak..

















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...