Tuesday, 2 October 2012

Chinese Egg Drop Soup

Selamat Malam,

Tiba masanya kita masak sup...sup ini adalah sup yang popular untuk orang Cina di Amerika Syarikat..Sebab ape saya kurang pasti tapi memang favorite orang US..Tapi, mungkin juga ini menjadi favorite kita juga kan..ia amat sesuai untuk tetamu khas kita seperti bakal mak mertua, bakal suami ataupun bakal isteri..=D  Hal ini kerana ia boleh dihidangkan sebagai pembuka selera...kan bagus kalau kita masak satu set penuh untuk bakal mak mertua supaya dia lagi yakin terhadap kita..hehe...

Sekarang, kita cakap pasal rasa sup ini pula..sup ini berasaskan stok ayam dan bahan utama sup ini ialah telur..sebab nama sup ini pun 'chinese egg drop soup' kan..Selain itu, sup ini merupakan sup yang sangat senang untuk dimasak dan sesuai untuk orang yang kurang mahir memasak ye...

Jadi, selamat Mencuba dan mengambil hati boyfriend atau girlfriend serta Bakal Mak Mertua ye..~~ =D


Egg Drop Soup

Hidangan untuk 4 orang sebagai sebahagian hidangan multicourse

Bahan-bahan

2 sudu kanji jagung
3 sudu besar air
1 ¾ cawan (425 ml) sup ayam buatan sendiri atau 1  (14-oz/400-g) beli-di-kedai sup ayam
1 cawan (250 ml) air
½ tomato, didadu
3 sengkang lada putih
½ sudu teh garam atau secukup rasa
2 biji telur besar, dipukul ringan

Kaedah

1. Dalam mangkuk kecil, campuran kanji jagung dengan air. Kacau hingga sebati. Diketepikan.
2. Masak hingga mendidih sup ayam dan air di dalam periuk. Tambah tomato, lada putih, garam, dan menebalkan sup dengan campuran kanji jagung. Kacau sup dengan senduk dan mematikan haba.
3. Pusaran. Dipukul telur ke dalam sup dan segera kacau sekitar selama tiga kali dengan sepasang penyepit Tutup periuk dengan penutup selama 2 minit. Telur perlu dimasak dan bentuk ke dalam benang sutera.
4. Angkat keluar ke mangkuk berkhidmat individu dan hidangkan segera.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...